Podcast

Nieuwsgierig naar onze cultuurhuis-podcast? Of naar andere interessante podcasts? 

podcast

cultuurhuis Tessenderlo Podcast

Tweewekelijks kan je via de podcastapps (Spotify, Apple Music en Soundcloud) een nieuwe aflevering van de cultuurhuis Tessenderlo - podcast beluisteren.

Lokale helden en bekende personen gaan in gesprek met LOOkale held Sven Ceustermans. Dit levert warme, inspirerende en menselijke verhalen op.

Deze fijne mensen kan je horen in onze podcasts:

Hou onze sociale media en website in de gaten voor meer info.

koptelefoon

Hoe kan ik luisteren naar een podcast?

Er zijn verschillende manieren om een podcast te beluisteren. Ofwel surf je naar een website waar de podcast wordt aangeboden zoals www.soundcloud.com of www.mixcloud.com en daar typ je dan de naam van de podcast die je wil beluisteren in de zoekbalk. Een podcast kan je ook via een app op je smartphone of tablet beluisteren. Op je iPhone staat standaard de Podcast-app. Als je die opent, kan je de naam van de podcast ingeven waar je wil naar luisteren. Je krijgt er ook vanzelf tips over nieuwe podcasts. Als je wil dat deze app automatisch de nieuwe afleveringen toevoegt aan de app, dan kan je je (gratis) abonneren op een podcast. Met een Android-toestel moet je een app installeren om naar podcasts te kunnen luisteren. Er zijn vandaag heel wat gratis apps te vinden in de Google Play Store zoals Pocket Casts of Castbox. Je kan ook via Spotify luisteren naar podcasts. Dan geef je opnieuw de naam van de podcast in die je zoekt.

Interessante Nederlandstalige podcasts over boeken & literatuur

Boeken FM

In Boeken FM van Das Mag en De Groene Amsterdammer bespreken Ellen Deckwitz, Joost de Vries en Bob Kappen steeds een relevant of gewoon ijzersterk boek.

Bende van het Boek

Boekenliefhebbers Sara en Trees delen in de podcast de Bende van het Boek hun liefde voor lezen op de gezelligste manier die er is: met taart en thee. Iedere aflevering bespreken ze één, twee of een hele verzameling boeken. Ze duiken in het leven van de schrijver, graven in het verhaal en vertellen wat het boek met hen deed. Ze beginnen elke aflevering met de korte inhoud van de boeken op tafel - zo weet je meteen of het iets voor jou is. Een hartverwarmende podcast, alsof je met een paar vriendinnen op de sofa zit. 

This is what I read

In This is what I read gaat Abbie Boutkabout iedere aflevering met iemand anders in gesprek over een boek dat hen raakte. De gekozen boeken zijn niet voor de hand liggend en gaan vaak over thema’s als dekolonisering, feminisme en seksualiteit. Zo worden het heel persoonlijke gesprekken.

De Poëziepodcast

Praten over poëzie schrikt soms of, dus is het fijn om te horen dat ook dichters niet altijd onmiddellijk kunnen verwoorden waarom ze een bepaald gedicht zo sterk vinden. In De Poëziepodcast gaan Nederlandse en Vlaamse dichters samen met Daan Doesborgh diep in op een gedicht van een ander en een van zichzelf.

Grensgangers

Er zijn ook een aantal podcasts waarin de auteurs zelf aan de tand gevoeld worden. In Grensgangers gaan Daan Janssens en Jens Meijen naar Nederland en Lisa Weeda en Onias Landveld naar Vlaanderen, om daar het gesprek aan te knopen met auteurs als Dean Bowen of voormalig schrijfresidente Aya Sabi.

Winteruur

Wim Helsen vraagt in de podcast Winteruur zijn gasten om een stukje tekst mee te brengen dat voor hen een bijzondere betekenis heeft. Dat kan een fragment uit een boek of een gedicht zijn, maar even goed een trouwbelofte, een songtekst of een krantenartikel. Wim polst naar de reden waarom zijn gasten juist die tekst gekozen hebben, wat ze erin lezen en wat hij voor hen betekent. Dat leidt tot korte maar bijzondere gesprekken.

Gebladerte

Veellezer Tom De Cock kruipt voor de podcast Gebladerte in de boekenkast van een schrijver op zoek naar nieuwe parels, oude curiosa, klassiekers, guilty pleasures en dat ene essentiële boek. Maak kennis met Els de Schepper, Dalilla Hermans, Arnout Hauben, Eva Daeleman en striptekenaar Nix te midden van hun boekencollectie.

De sporen van Claus

Hugo Claus is zonder twijfel een van de beroemdste en beruchtste Nederlandstalige schrijvers. Ook zijn eigen leven leest als een roman, met een jeugd getekend door de Tweede Wereldoorlog en carrière als schilder, theatermaker en natuurlijk schrijver. De podcast De sporen van Claus laat hem zelf aan het woord, maar ook mensen die Claus van heel dichtbij gekend hebben en onderzoekers die zijn werk letterlijk binnenstebuiten hebben gedraaid.

De Grote Vriendelijke Podcast

De Nederlandse podcast De Grote Vriendelijke Podcast gaat over kinderboeken, maar is wel degelijk bedoeld voor volwassenen. Recensenten Bas Maliepaard en Jaap Friso hebben maandelijks een kinder- en jeugdauteur of illustrator op bezoek voor een gesprek over boeken, lezen, schrijven en het leven. Zin in een portie nostalgie, of leesinspiratie voor je kinderen? Luister naar fijne gesprekken met Bart Moeyaert, Tonke Dragt, Joke Van Leeuwen, Leo Timmers ...