Louis Verbeeck

Louis Pierre André Verbeeck (Tessenderlo, 26 november 1932 – Hasselt, 25 november 2017) was een Vlaamse schrijver die bekend staat als de grootmeester van het cursiefje. Zijn verzameld werk verscheen in meer dan 15 dichtbundels, zoals Over de bril heen (1986), In de achteruitkijkspiegel (1988) en Lachen mag van God (1990).

Hij was ook actief als kolderdichter en schreef liedjesteksten, waarvan er enkele door zanger-gitarist Miel Cools en De Vaganten op muziek werden gezet. Hij trad vaak en graag op, meestal samen met Jos Ghysen en Rita Jaenen. Daarnaast was hij presentator bij Omroep Limburg.

In Tessenderlo is Louis Verbeeck nog steeds een naam die met veel warmte wordt genoemd. In 1992 werd hij gekroond tot ereburger van ‘zijn’ Tessenderlo, in 2009 ontving hij van de Cultuurraad de Kiwanis cultuurprijs en in 2010 ontving hij een Looike. In 2012 vierde de gemeente Tessenderlo zijn tachtigste verjaardag met de publicatie Helemaal Louis. De KWB van Tessenderlo noemde zelfs een fietsroute naar hem.

In 2021 werd Louis geëerd door zijn goede vriend, voormalig Loois dorpsdichter Frans Aldelhof. Samen met zanger-gitarist Jerom Boons, Lieven Van Vaerenbergh en dichteres Wivine Vanmechelen brachten ze tijdens ‘Lodewijk de Beduimelde’ een liefdevolle ode vol kleinkunst en poëzie.

Bron: Meert, Peter en Van Thienen, Jos. ‘Looi Literair’ (2017).