Sinds 2018 is Tessenderlo geen dorpsdichter, maar wel een dorpscolumnist rijker. Louis Alaerts is één van de grootste cultuurliefhebbers die Tessenderlo rijk is. Al meer dan 25 jaar zet hij zich in voor de Looise gemeenschap.

In 1994 begon hij als voorzitter bij het LAD, het Loois Archief en Documentatiecentrum, en coördineerde hij de latere uitbouw van het LAD-museum in de kelder van het gemeentehuis. Tijdens zijn voorzitterschap realiseerde hij onder meer de uitgave van het boek De Looise Markt, richtte hij het tijdschrift Eeuwentemmer op en verfilmde hij zowel het volledige Looise archief dat zich in het rijksarchief in Hasselt bevindt, alsook het oudste Looise archief dat zich in de abdij van Averbode bevindt. Daarnaast is hij een van de drijvende krachten achter de Koninklijke harmonie Sint-Martinus en stond hij mee aan de wieg van de Partiturenbank

Maar zijn grote liefde is zijn pen. Of hij zijn literair talent gebruikt voor een pittige column of een ijzersterke laudatio, de uitkomst is steevast dezelfde: knap, scherp, kunstig werk. Als dorpscolumnist onderhield hij een maandelijkse column op de website van het cultuurhuis en stond hij meermaals in het gemeentelijke infoblad. Daarnaast cureerde hij de voorstelling ‘Joseph Roth: een leven’ en bracht hij samen met Els Snick, Herman Brusselmans, Tom Lanoye en Gène  Bervoets een ode aan zijn favoriete auteur Joseph Roth.