Cyriel Gladines werd in 2010 aangesteld als eerste dorpsdichter van Tessenderlo. Hij is Master Germaanse Filologie en, naast een loopbaan als directeur van Centra voor Volwassenenonderwijs, onderwees hij vele jaren Germaanse talen en kunstgeschiedenis. Hij zag het niet alleen als zijn opdracht om leerlingen taalvaardigheid bij te brengen, maar hij leerde ze ook creatief te zijn met taal. Zo moedigde hij hen aan om ook zelf poëzie te schrijven en de beste gedichten werden uitgegeven in een mooi verzorgde bundel. Als dorpsdichter probeerde hij ook burgers warm te maken voor poëzie en creatief taalgebruik.

Hoewel zijn professioneel leven hem haast volledig in beslag nam, kon hij de lokroep van de poëziemuze niet weerstaan. Van zijn debuutbundel, die bij Uitgeverij De Beuk in Amsterdam verscheen, volgde snel een tweede druk. Daarna gaf hij nog 4 dichtbundels uit bij Uitgeverij P in Leuven en die werden ook zeer goed ontvangen.

De recentste bundel, De levenden De doden, werd in 2016 in cultuurhuis|het LOO aan een talrijk publiek voorgesteld.

Zijn poëzie werd herhaaldelijk bekroond met eerste en tweede prijzen bij poëziewedstrijden in Vlaanderen en Nederland en opgenomen in verscheidene bloemlezingen.

In 1992 kreeg hij de Cultuuronderscheiding van de Provincie Limburg.