Luce Rutten is een geboren en getogen Looienaar met een pen die altijd scherp staat. In Tessenderlo staat ze vooral bekend als een bezige bij met een gigantisch hart voor cultuur. Sinds jaar en dag is ze begeleidster van leesgroep De Boekerij, waar ze als voorzitster samen met het cultuurhuis al fantastische gespreksnamiddagen organiseerde. Zo haalde ze grote namen als Jeroen Olyslaegers, Sien Volders en Herlinde Leyssens naar het cultuurhuis, steeds voor een glaasje bubbels en een innemend gesprek.

Daarnaast helpt ze mee met de organisatie van de Week van de Amateurkunsten en is ze lid van Kunstkring Tessenderlo. Op school organiseerde ze schrijfateliers en bij de vzw Jeugd en Poëzie en bij Uitgeverij Bakermat begeleidde zij geruime tijd debuterende jonge dichters. Sinds haar veertigste schrijft Luce recensies, journalistieke bijdragen, cursiefjes en gedichten voor diverse tijdschriften en andere publicaties. Haar gedichten zijn geworteld in het bruisende leven van alledag en iedereen.

In 2019 stelde Luce in een uitverkocht cultuurhuis Tussen Pergamijn voor, haar eerste eigen dichtbundel waarin ze op een poëtische manier haar levensverhaal vertelt. De opbrengst (meer dan € 10.000) werd integraal gedoneerd aan het Leuvens Kankerinstituut.