Boek
Nederlands
De bewoners van Bird Street lijken de gelukkigste mensen van Amerika, maar betalen hiervoor een prijs. Iedere november moet iemand sterven in de bossen achter hun huis.
Onderwerp
Geluk
Titel
November
Auteur
Thomas Olde Heuvelt
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Boekerij, © 2022
459 p.
ISBN
9789022591116 (paperback)

Besprekingen

Thomas Olde Heuvelt

Wie een deal sluit met de duivel, wordt vroeg of laat beduveld. In 'November' van Thomas Olde Heuvelt verkopen de bewoners van een dorpje in de Pacific Northwest hun ziel aan Satan. Elke november verwacht hij een wederdienst, in ruil voor een nieuw jaar vol voorspoed in de 'gelukkigste straat ter wereld'.

Ook al klinkt de premisse simpel, Olde Heuvelt heeft u bijna vijfhonderd pagina's lang bij uw nekvel in deze faustiaanse thriller over bezoedeld geluk. Nog meer dan aan Faust refereert 'November' nadrukkelijk aan 'The Ones Who Walk Away from Omelas', Ursula K. Le Guins allegorie over privileges en hoe daar altijd wel iemand voor opdraait. 'Verbaast het je hoe makkelijk mensen wegkijken van onrecht als ze er zelf gelukkiger van worden?' vraagt buurman Harry aan rechter Ralph, de door wroeging gekwelde protagonist in deel twee van 'November'.

Olde Heuvelt wordt weleens het Nederlandse neefje van Stephen King genoemd, en niet zonder reden: net als King schrijft hij over…Lees verder

Een horrorverhaal dat een moderne twist geeft aan het het klassieke faustiaanse pact. Bird Street lijkt de gelukkigste straat van de Verenigde Staten. Er staan kasten van huizen, de bewoners zijn gelukkig en de kinderen perfect. Tot het november wordt. Dan breken de Donkerder Dagen aan en wordt de buurt overvallen door ongeluk. Het is een periode van ziekte, mentale verwarring en depressie. Na een week of vier is het voorbij en keert het geluk terug, maar tegen een prijs. Iemand moet sterven in de bossen achter hun huis. Gebeurt dat niet, dan grijpt het onheil om zich heen. Vaardig en vlot geschreven. Voor lezers van Stephen King. Thomas Olde Heuvelt (Nijmegen, 1983) is een bekende Nederlandse schrijver. Zijn werk werd in meerdere landen uitgegeven en won verschillende literaire prijzen, zoals de Halewijnprijs, de Harland Award en de Hugo Award for Best Novelette.

Over Thomas Olde Heuvelt

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Rasal Hague

Thomas Baudelet Olde Heuvelt (Nijmegen, 16 april 1983) is een Nederlands schrijver van thrillers, horror- en magisch realistische romans en korte fictie. Zijn succesvolste werk is HEX, het boek dat in 2016 in de Bestseller 60 stond en in het buitenland is uitgegeven.

Olde Heuvelt won in 2015 als eerste Nederlander de Amerikaanse Hugo Award voor zijn verhaal The Day the World Turned Upside Down, het eerste winnende niet-Engelstalige boek. Daarnaast werd hij genomineerd voor de World Fantasy Award.

Levensloop

In 1986, toen hij drie jaar oud was, overleed zijn vader. Zijn moeder heeft hem en zijn zus sindsdien alleen opgevoed. In Nijmegen doorliep hij het gymnasium van het Canisius College en studeerde hij Amerikanistiek en Amerikaanse literatuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij woonde een half jaar in Ottawa, Canada. Tussen 2007 en 2017 woonde hij in de binnenstad van 's-Hertogenbosch. Sinds 2017 woon…Lees verder op Wikipedia