Boek
Nederlands

Beitelaar

Ted van Lieshout (auteur)
Een vijftienjarige jongen ontmoet een man tijdens zijn bijbaan op een kerkhof. Zijn toenadering tot de man loopt uit op een grensoverschrijdende situatie.
Extra onderwerp
NRC, boeken (5 sterren)
Titel
Beitelaar
Auteur
Ted van Lieshout
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2022
169 p. : ill.
ISBN
9789021461328 (paperback)

Besprekingen

Met de billen bloot

Ted van Lieshout schreef een gelaagd en geloofwaardig verhaal waarin een verdachte van kindermisbruik geen griezel blijkt te zijn. De vernuftige vorm, stijl en plot versterken elkaar.

Is het mogelijk een vrolijk boek te schrijven over een onverteerbaar thema als kindermisbruik? Kijk naar romans van de afgelopen tijd: Vallen is als vliegen van Manon Uphoff, Het beste wat we hebben van Griet Op de Beeck en Mijn lieve gunsteling van Lucas Rijneveld - het zijn goede boeken, verpletterend, aangrijpend. Maar vrolijk? Nee, natuurlijk niet.

Maar daar is Ted van Lieshout (1955), die steevast met een zekere lichtvoetigheid over het zware thema schrijft. In Zeer kleine liefde, zijn bekroonde dichtbundel uit 1999, vertelt een 12-jarige jongen liefdevol over zijn seksuele omgang met een volwassen man. Indertijd veroorzaakte dat de nodige ophef: Van Lieshout zou pedofilie bagatelliseren. De bundel baseerde Van Lieshout op zijn eigen jeugdervaringen, waar hij ook Mijn meneer (2012) over schreef. In die roman, over dezelfde relatie, zoekt Van Lieshout naar nuance: hij keurt pedofiele relaties ten stelligste af, maar wil de opvatting dat dit soort relaties per definitie w…Lees verder

Een roman over identiteit en (seksueel) misbruik. Het verhaal volgt de vijftienjarige Antonij, een jongen die een knappe man ontmoet tijdens zijn bijbaan op een kerkhof. De man beitelt iets in een grafsteen. Antonij is geïnteresseerd in de man, maar zijn toenadering eindigt in een grensoverschrijdende situatie. 'Beitelaar' is intelligent geschreven en zal vooral literaire lezers aanspreken. In één avond uit te lezen (169 blz.) Ted van Lieshout (Eindhoven, 1955) is een bekende Nederlandse auteur, scenarioschrijver, dichter en illustrator. Hij schreef meer dan zestig boeken. Zijn werk werd in meerdere landen uitgegeven en won verschillende literaire prijzen, zoals de Charlotte Köhler Stipendium, de Duitse Jeugdliteratuurprijs en de Nienke van Hichtum-prijs.

Over Ted van Lieshout

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Tevali

Theodorus Adrianus (Ted) van Lieshout (Eindhoven, 21 december 1955) is een Nederlandse schrijver, dichter, scenarist, illustrator, grafisch ontwerper en beeldend kunstenaar.

Biografie

Jeugd

Ted van Lieshout werd geboren op 21 december 1955 in Eindhoven in een gezin van twaalf kinderen. Hij was het tiende kind van zijn vader en het tweede van zijn moeder: zijn vader was weduwnaar met acht kinderen toen hij hertrouwde en nog eens vier kinderen kreeg. Ted van Lieshout verloor zijn vader een maand voor zijn achtste verjaardag. Hij schreef het boek Begin een torentje van niks over het opgroeien zonder vader. Voor deze bundel kreeg hij de Gouden Griffel in 1995.

Als jongetje kreeg hij een relatie met een volwassen man. Hierover schreef hij het boek Zeer kleine liefde (1999), dat werd bekroond met de Nienke van Hichtumprijs, en de roman Mijn meneer. Over de totstandkoming van…Lees verder op Wikipedia