Boek
Nederlands

Besprekingen

Withemden op Times Square

Roman. De Amerikaanse Nobelprijswinnaar Sinclair Lewis schreef in 1935 een dystopische roman waarin de VS geleid worden door de fascist Buzz Windrip. Hé, denk je bij het lezen, dat lijkt Donald Trump wel.

Na acht jaar aandringen mocht de Amerikaanse sterjournaliste Dorothy Thompson in 1931 Adolf Hitler interviewen. De toekomstige grote man van Duitsland, zei iedereen, maar Thompson zag in hem niet meer dan een klein, zielig mannetje met een grote dosis onzekerheid en een paar rare tics. Misschien droomt hij er wel van ooit een groot dictator te worden, schreef ze in haar artikel dat in de Cosmopolitan van maart 1932 verscheen, maar dat zal nooit gebeuren. Nog geen jaar later diende ze haar woorden in te slikken: het was gebeurd.

Dorothy Thompson was getrouwd met de Amerikaanse Nobelprijswinnaar Sinclair Lewis en de wijze waarop ze zich mispakte aan Hitler, heeft zeker meegespeeld bij het uitdenken van zijn roman Dat gebeurt hier niet, die in 1935 verscheen. In dat boek beschrijft hij immers de opgang van een Amerikaanse fascistische partij, geleid door een ietwat sullig mannetje dat als geen ander speeches kan geven en het daardo…Lees verder

Dystopische roman uit 1935: wat zou er gebeuren als een gehaaide politicus erin zou slagen om via het democratisch systeem president van Amerika te worden om vervolgens de democratie af te schaffen? ‘Dat gebeurt hier niet’, denkt journalist Doremus Jessup die verslag doet van de verkiezingscampagne van de populistische presidentskandidaat Buzz Windrip. Door het beloven van 5000 dollar voor iedere Amerikaan en het proclameren van racistische en patriottistische decreten slaagt de onbehouwen Windrip erin te bereiken wat de elite voor onmogelijk houdt: hij wordt tot president verkozen. Razendsnel wordt het bestuur van de VS omgebouwd tot een gewelddadige dictatuur. Jessup wordt vanwege zijn journalistieke aanval op ‘the Chief’ gemarteld en naar een strafkamp gestuurd. Zijn vrijgevochten dochters worden hard aangepakt door de MM, een Amerikaanse variant van de SS. De auteur (1885-1951) was de eerste Amerikaan die de Nobelprijs voor literatuur kreeg. Met deze stilistisch rijke, prachtig ve…Lees verder

Amerika, een dictatuur

De zomer is hét moment om bij te lezen, en dus krijgen veel boeken een nieuw jasje. Deze week: 'Dat gebeurt hier niet'. Voorspelde Sinclair Lewis in 1935 de opkomst van Trump?

Senator Buzz Windrip is een populist die met brallerige toespraken en grote beloften in een oogwenk Amerika aan zijn voeten krijgt. Hij wordt president, tot verbijstering van de intellectuele elite die met lede ogen aanziet hoe Amerika verandert in een totalitaire staat.

Trump? Mis. Dit is de korte inhoud van 'Dat gebeurt hier niet', een roman van Sinclair Lewis uit 1935. Lewis schreef deze dystopische fantasie om aan te tonen dat het zéker kan gebeuren, ook Amerika kan een fascistische staat worden. Dit jaar maakt het boek een comeback - dankzij Trump. TheNew York Times sprak van 'een analogie voor het Tijdperk Trump', The Guardian noemde het 'de roman die de opkomst van Trump voorspelde'. Fijne quotes voor uitgevers, er volgden herdrukken en vertalingen. Maar klopt het ook? Heeft Lewis profetische gaven en leest het boek inderdaad als een analogie voor het Amerika van Trump?

Sinclair Lewis won in 1930 als eerste Amerikaa…Lees verder

Over Sinclair Lewis

Harry Sinclair Lewis (Sauk Centre, 7 februari 1885 - Rome, 10 januari 1951) was een Amerikaanse schrijver. In 1930 was hij de eerste Amerikaan die de Nobelprijs voor Literatuur won.

Biografie

Leven

Op jonge leeftijd leerde hij lezen en hield hij een dagboek bij. Op 13-jarige leeftijd probeerde hij zonder succes van huis weg te lopen om mee te vechten in de Spaans-Amerikaanse Oorlog. Als jongeman al probeerde hij zijn sociale idealen te verwezenlijken. Op 23-jarige leeftijd liep hij weg uit de colleges en werd portier van de Helicon House Colony, een utopisch socialistische gemeenschap, gesticht door Upton Sinclair. Nadat een grote brand het pand had vernietigd, werd hij vrije journalist in New York, maar slaagde er nauwelijks in om het hoofd boven water te houden. In 1907 probeerde hij werk te krijgen bij de kanaalbouw in Panama, maar ook dat werd geen succes.

In 1908 studeerde hij…Lees verder op Wikipedia