Dvd
Frans

Petite fille

Sebastien Lifshitz (regisseur)
Portret van de 7-jarige Sasha die geboren is in een jongenslichaam maar een meisje wil zijn en van de lange strijd van haar ouders voor acceptatie van hun kind.
Onderwerp
Transgender
Titel
Petite fille
Regisseur
Sebastien Lifshitz
Taal
Frans
Uitgever
Imagine Film, © 2021
1 dvd-video
Oorspr. opname
2020
Speelduur
85 min.
Aantekening
Frans gesproken, Nederlands ondertiteld
EAN
5425037941556

Besprekingen

Franse documentaire (2020) van Sébastien Lifshitz (Wild side). Sasha is zeven jaar en geboren in een jongenslichaam, maar weet al sinds ze drie was dat ze een meisje wil zijn. Als ze vier wordt, vertelt haar moeder haar dat dat niet kan, maar heeft veel spijt van die ongenuanceerde reactie. Zij en Sasha's vader gaan zich verdiepen in genderdysforie om zo in het belang van Sasha te kunnen handelen. Dat blijkt niet eenvoudig te zijn. Meervoudig onderscheiden op festivals en uitgeroepen tot beste film op het festival van Gent in 2020. Beoordeling IMDb:7.4. VPRO Cinema: ‘Prachtig observerend portret (…) Thuis in haar liefdevolle gezin (…) kan ze gewoon zichzelf zijn, maar op balletles en op school blijven ze haar maar behandelen als een jongen’ (4 sterren). Bor Beekman (Volkskrant 16-6-’21): ‘De documentaire (...) scheert langs enkele grote vragen die de ouders toch moeten bezighouden (…) een intiem portret, met de nodige aangrijpende momenten. De blik van de kleine Sasha blijft je bij: …Lees verder

Over Sebastien Lifshitz

Sébastien Lifshitz (Parijs, 21 januari 1968) is een Frans filmregisseur en scenarioschrijver.

Hij studeerde van 1987 tot 1992 kunstgeschiedenis aan het Louvre en aan de Sorbonne. Hij was een tijdje assistent aan het Centre Georges Pompidou en werd vervolgens filmregisseur.

Filmografie

  • Il faut que je l'aime, 1994, scenario en regie
  • Claire Denis la vagabonde, documentaire, 1996
  • Les corps ouverts, 1997, scenario, regie en acteur
  • Les terres froides, TV-film (reeks Gauche-Droite voor ARTE), 1999
  • Presque rien, 2000, scenario en regie
  • La Traversée, documentaire, 2001, regie
  • Wild Side, 2004, scenario en regie
  • Plein sud, 2009, scenario en regie
  • Les Invisibles, 2012, documentaire
  • Bambi, 2013, documentaire
  • Les Vies de Thérèse, 2016, documentaire
Lees verder op Wikipedia