Boek
Nederlands

Een kleine weldaad : alle verhalen

Raymond Carver (auteur), Sjaak Commandeur (vertaler)
Bundel met tweeënzeventig literaire verhalen over de wederwaardigheden van gewone mensen.
Titel
Een kleine weldaad : alle verhalen
Auteur
Raymond Carver
Vertaler
Sjaak Commandeur
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Collected stories
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Van Oorschot, 2023
811 p.
ISBN
9789028232075 (hardback)

Besprekingen

Recensie Een kleine weldaad -Virtuoos op de vierkante centimeter

Vertaler Sjaak Commandeur eert de Amerikaan Raymond Carver met de rijkste en mooiste bundel die er ooit van zijn werk is verschenen. De fenomenale verhalen staan fier overeind.

'De grootste schrijver van korte verhalen van de Amerikaanse 20ste eeuw.' Zo omschreef vertaler Sjaak Commandeur Raymond Carver in 2010, bij de verschijning van de verzamelbundel Beginners. En hoe stellig die uitspraak ook is - er schieten je toch namen als Hemingway, Faulkner, Updike en Cheever door het hoofd -, er is veel voor te zeggen. Carvers loopbaan was kort: hij brak door in 1976 en stierf in 1988. Maar zijn invloed was en is enorm. En belangrijker: zijn verhalen staan nog altijd fier overeind.

Om dat nog eens te benadrukken selecteerde Commandeur 200 pagina's aan niet eerder vertaald werk van Carver en voegde dat bij eerder verschenen verhalen (en enkele essays), met als resultaat de omvangrijkste en mooiste bundel die er in dit land van de grote meester is verschenen, getiteld Een kleine weldaad - Alle verhalen.

De grote kracht van Carvers proza is altijd geweest dat het zo uitgesproken robuust, herkenbaar en totaal eigen is. Hij is de meester van …Lees verder

RAYMOND CARVER

Raymond Carver was een literaire sprinter die met zijn korte verhalen en nog veel kortere gedichten geen tijd had voor de eenzaamheid van de langeafstandsloper. 'Een kleine weldaad' is de grootste (lees: compleetste) verzameling van Carvers verhalen die ooit in het Nederlands is verschenen. Meer dan 800 bladzijden dik, met 200 pagina's nooit eerder vertaald werk. Een kleine kilo korte verhalen. Carver schrijft over alledaagse dingen, maar die staan nooit los van de complexiteit van de condition humaine. Hij snijdt stukjes van het leven en kerft ze tot miniatuurtjes met wat hij een 'aangrijpende lading' noemt. De man die samen met een blinde kennis een kathedraal tekent, de twee koppels die drinken en praten over wat liefde betekent, de mannen die een lijk vinden tijdens een visuitstapje: alle personages maken onder schijnbaar banale omstandigheden een moment van openbaring mee. Zoals ook de lezer zelf, nadat die één van Carvers verhalen heeft gelezen. 'Als we geluk he…Lees verder

Een vuistdikke (811 blz.) literaire verhalenbundel met tweeënzeventig korte verhalen over de gewone wederwaardigheden van gewone mensen. De auteur brengt het bijzondere, het beangstigende en het dramatische naar boven in al die gewoonheid. De verhalen hebben weinig plot en expliciete voorgeschiedenis, en laten de afloop vaak onbekend, maar geven een volledig beeld van een volstrekt authentiek, onbekend leven. Deze uitgave bevat 200 pagina’s nooit eerder vertaald werk, waaronder de klassiekers 'Wees alsjeblieft stil, alsjeblieft', 'Waar we over praten als we over liefde praten' en ‘Kathedraal'. Het boek bevat geredigeerde versies waarin in de vertaling enkele termen zijn gehandhaafd die tegenwoordig als onwenselijk worden beschouwd. In lichtvoetige stijl geschreven. Met name geschikt voor een literaire lezersgroep. Raymond Carver (1938–1988) brak in 1976 door met de publicatie van zijn verhaal 'Will You Please Be Quiet, Please?’ en de gelijknamige bundel. Later volgden de verhalenbund…Lees verder

Over Raymond Carver

Raymond Clevie Carver, Jr. (Clatskanie, 25 mei 1938 – Port Angeles, 2 augustus 1988) was een Amerikaans schrijver en dichter. Hij werd vooral bekend door zijn puntige, schijnbaar laconiek geschreven korte verhalen. Het grootste deel van zijn leven kampte hij met ernstige alcolholproblemen en zat hij financieel volledig aan de grond. Maar op zijn veertigste slaagde hij erin zijn leven op orde te krijgen. Binnen 10 jaar schreef hij literaire meesterwerken, die veelal gaan over mensen aan de onderkant van de maatschappij. Hij schrijft vooral over relaties die stuklopen, de uitzichtloosheid van het leven en het vergetelheid zoeken in de drank.

Carver wordt tegenwoordig beschouwd als een van de grootste Amerikaans auteurs van de 20ste eeuw en de belangrijkste kracht achter de heropleving van de Amerikaanse short story.

Jeugdjaren (1938-1958)Lees verder op Wikipedia