Boek
Nederlands

Kind van alle volken

Pramoedya Ananta Toer (auteur), Don Van Minde (vertaler), Luc Petersen (vertaler)
Aan het begin van de 20e eeuw wordt een ontwikkelde Javaan in Nederlands-Indie͏̈ zich bewust van zijn plaats in de wereld.
Titel
Kind van alle volken
Auteur
Pramoedya Ananta Toer 1925-2006
Vertaler
Don Van Minde Luc Petersen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Indonesisch
Oorspr. titel
Anak semua bangsa
Uitgever
Amsterdam: De Geus, 2021
374 p.
ISBN
9789044545500 (paperback)

Besprekingen

Zelfstandig leesbaar tweede deel* van de Buru-tetralogie, spelend in Nederlands-Indië begin twintigste eeuw, in de tijd van de Aziatische zelfbewustwording. De Nederlandse beschaving heeft de ik-figuur ontgoocheld, verbitterd, maar zijn idealen niet ontnomen. Teruggeworpen in zijn eigen Javaanse wereld noemt hij zich toch 'een kind van alle volken, van alle tijden'. Een fascinerend verhaal, geplaatst in een historisch raam, vol symboliek, intriges en maatschappijkritiek. Een verhaal met veel onderwerpen en romanpersonages dat concentratie van de lezer vraagt. Toers eenvoudig taalgebruik en het gevoelsmatige van de originele versie zijn redelijk weergegeven. Met een samenvatting van het voorgaande deel, 'Aarde der mensen', biografie, woordenlijst en notenmateriaal. Onder het Soeharto-regime werd veel werk van Pramudya (1925-2006) verboden wegens vermeend communisme. Kleine druk.

Over Pramoedya Ananta Toer

Pramoedya Ananta Toer (geboren Pramoedya Mastoer, Blora, Midden-Java, 6 februari 1925 - Bogor, West-Java, 30 april 2006) was een Indonesisch schrijver.

Biografie

Pramoedya Ananta Toer is een van de vooraanstaande Indonesische auteurs. Hij werd geboren als oudste kind in een onderwijzersgezin in het Javaanse stadje Blora. Zijn vader was actief in de linkse nationalistische stroming die, met name op Java, tegen de Nederlandse koloniale overheersing ontstond en groeide.

Het lukte Pramoedya niet om een goede opleiding te voltooien wegens financiële problemen, de dreiging van de Tweede Wereldoorlog en ook door de moeilijke verhouding met zijn vader, voor wie hij al in de lagere school niet aan zijn verwachtingen voldeed. De dood van zijn moeder in mei 1942 veroorzaakte een heftige crisis in zijn leven. In Jakarta vond hij daarna een betrekking in het Japanse persbureau Domei, waar hij een opleiding tot stenograaf kon vo…Lees verder op Wikipedia