Strip
Nederlands
Een Engelse monnik probeert in 1327 in een Noord-Italiaanse abdij een serie moorden op te lossen. Ballonstrip in kleur. Vanaf ca. 16 jaar.
Onderwerp
Middeleeuwen
Titel
De naam van de roos. Deel 1
Auteur
Milo Manara 1945-
Naar het werk van
Umberto Eco 1932-2016
Vertaler
Pietha De Voogd
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Il nome della rosa [1]
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2023
71 p. : ill.
Aantekening
Met achteraan schetsen
ISBN
9789044653489 (paperback)

Besprekingen

Een literaire stripbewerking van de klassieke roman 'De naam van de roos’ van Umberto Eco, deel 1 van 2. Het boek vertelt het verhaal van de Engelse monnik William van Baskerville en zijn metgezel Adson, die in 1327 in een Noord-Italiaanse abdij een serie moorden proberen op te lossen. Talig geschreven. Ballonstrip met sober en sfeervol gekleurde illustraties in een realistische tekenstijl. Geschikt voor lezers vanaf ca. 16 jaar. Umberto Eco (1932-2016) was een van de grootste en succesvolste schrijvers van Europa en de auteur van literaire bestsellers als 'De naam van de roos', 'De slinger van Foucault', 'Het eiland van de vorige dag', ‘Baudolino' en 'De begraafplaats van Praag’. Milo Manara (1945) is een bekende Italiaanse tekenaar voor wie Umberto Eco, zelf ook groot stripliefhebber, veel bewondering had.

Over Milo Manara

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Niccolò Caranti

Milo Manara, pseudoniem voor Maurilio Manara (Lüsen (Italië), 12 september 1945) is een Italiaans kunstenaar, auteur en striptekenaar.

Hij werd geboren als vierde uit een gezin van zes kinderen in Lüsen in Zuid-Tirol vlak bij de Oostenrijkse grens. Vanaf 1968 begon hij stripverhalen te tekenen, onder meer om zijn studies architectuur in Venetië te betalen. Een tijdlang was hij assistent bij een beeldhouwer, maar gaf dit op om zich op zijn carrière toe te leggen.

Als tekenaar staat hij bekend, naast zijn eigen stijl, de pen van veel grote kunstenaars te kunnen imiteren. In die zin maakte hij in opdracht van La Perla een portfolio De kunstenaar en zijn model.

Na enkele historische strips te hebben gepubliceerd, onder meer voor Larousse, heeft hij wereldwijd voornamelijk naam gemaakt als erotisch striptekenaar.

Bibliografie