Boek
Nederlands

Natuur : gedichten

Marieke Lucas Rijneveld (samensteller)
Voor het derde deel in onze reeks poëziebloemlezingen dook Marieke Lucas Rijneveld
diep in de natuurpoëzie. Hij kwam boven met de mooiste gedichten over het ons
omringende natuurschoon, maar ook met onheilspellende verzen. Want niets is zo
bedreigend voor de natuur als de mens die vergeten is dat hij daar zelf onderdeel van
uitmaakt. Rijneveld levert een bijzonder frisse en
Extra onderwerp
natuur
Titel
Natuur : gedichten
Samensteller
Marieke Lucas Rijneveld 1991-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2022
80 p.
ISBN
9789403103525 (hardback)

Besprekingen

De gedichtenbundel ‘Natuur’ vormt een bloemlezing van vrijwel alle bekende Nederlandstalige dichters. De gedichten zijn overgenomen uit oudere en nieuwe gedichtenbundels, van 1909 tot heden. Het gaat om bekende en minder bekende gedichten, maar ook verzen waarin de meeste lezers zich herkennen. Enkele namen: J.Bernlef, J.C. Bloem, Remco Campert, Anna Enquist, Judith Herzberg, Gerrit Komrij enz. Wie heeft nooit een boek of gedicht gelezen van deze en andere topdichters in deze bundel? Marieke Lucas Rijneveld is erin geslaagd een prachtige, gevarieerde bundel samen te stellen, met gedichten van ‘klassiek’ tot ‘zeer modern’. In 1909 schreef Jacqueline E. van der Waals (1868 – 1922) al het prachtige gedicht over ‘Winterstilte’: ‘De grond is wit, de nevel wit / De wolken waar nog sneeuw in zit, / Zijn wit, dat zacht vergrijzelt’. Maar ook ontbreken twee gedichten van M. Vasalis uit zijn ‘Verzamelde gedichten’ uit 2021 niet: ‘Tijd’ en ‘Voorjaar’. Deze bloemlezing mag als poëtisch pareltje e…Lees verder

Over Marieke Lucas Rijneveld

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Michaël Roumen

Marieke Lucas Rijneveld (geboren als Marieke Rijneveld, Nieuwendijk, 20 april 1991) is een Nederlandse schrijver en dichter. Als eerste Nederlandse schrijver won Rijneveld (samen met vertaalster Michele Hutchison) met het in het Engels vertaalde boek De avond is ongemak / The Discomfort of Evening in 2020 de International Booker Prize.

Levensloop en werk

Rijneveld groeide op in een gereformeerd boerengezin. Op negentienjarige leeftijd verhuisde Rijneveld naar Utrecht, studeerde daar een jaar Nederlands aan de docentenopleiding en volgde vervolgens een opleiding aan de Schrijversvakschool in Amsterdam. Het werk van Rijneveld werd gepubliceerd in onder andere de VPRO Gids, De Revisor (in 2015-2016 was Rijneveld redacteur van het tijdschrift), Het liegend konijn, De Gids en Hollands Maandblad.

Rijneveld ontving de Hollands Maandblad Aanmoedigingsbeurs en het C.C…Lees verder op Wikipedia