Boek
Nederlands
Leed en narigheid zijn van alle tijden. En vaak is er maar één ding tegen te doen: je eigen houding veranderen, innerlijk weerbaar worden. Voor Seneca kan dat alleen langs de weg van de rede. In twee puntige essays levert hij rationele argumenten om ellende het hoofd te bieden.
Troost schreef Seneca in de jaren dat hij was verbannen naar Corsica (41-49). Hij spreekt zijn moeder Helv
Bevat
Troost
Volharding
Titel
Troost & volharding / Seneca ; vertaling en nawoord Vincent Hunink
Auteur
Lucius Annaeus Seneca
Vertaler
Vincent Hunink
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Latijn
Oorspr. titel
Consolatio ad Helviam matrem ; De providentia
Parallele titel
Troost en volharding
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2021
104 p.
ISBN
9789025313616 (hardback)

Over Lucius Annaeus Seneca

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door Calidius

Lucius Annaeus Seneca (Córdoba (Spanje), ± 4 v.Chr. - bij Rome, 65 n.Chr.) was een Romeins schrijver en stoïcijns filosoof, die een belangrijke positie in het Rome ten tijde van keizer Nero bekleedde. Deze Seneca staat ook bekend als Seneca minor (Seneca de jongere), om hem te onderscheiden van zijn vader, Seneca Maior (Seneca de oudere), de redenaar.

Na een voorspoedige carrière in Rome werd hij verbannen naar Corsica door keizer Claudius, waaruit hij na acht jaar werd teruggeroepen. Daarna belandde hij in het centrum van de macht, het hof van Nero. Hij hoopte hier een goede invloed te kunnen uitoefenen, hetgeen de eerste jaren ook lukte, maar daarna kwam de teleurstelling: de jonge Nero ontpopte zich tot de Nero zoals de geschiedenis hem kent, een man die geestelijk niet helemaal in orde was en gruwelijke dingen heeft gedaan. Seneca trok zich terug uit het politieke leven, in de hoop nog te ontsnappen aan Nero's waanzin. Een paar jaar later werd hij to…Lees verder op Wikipedia