Boek
Nederlands
Als Yrsa (15) in het Denemarken van rond 870 op een gijzelaarster moet passen, komt ze voor een moeilijke keuze te staan. Met illustraties in zwart-wit. Vanaf ca. 15 jaar.
Titel
Onheilsdochter
Auteur
Jean-Claude van Rijckeghem
Illustrator
Irene Van Ryckeghem
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2022
364 p. : ill.
ISBN
9789045127248 (hardback)

Besprekingen

'Onheilsdochter' van Jean-Claude Van Rijckeghem is een historische jeugdroman die de lezer meeneemt naar het Denemarken van 870. Yrsa (15) krijgt de taak om op een gijzelaarster te passen. Hoewel de levensopvattingen van Yrsa en de rijke Zuster Job niet met elkaar te rijmen zijn, ontstaat er toch een vriendschap. Wanneer het losgeld voor Zuster Job niet komt moet Yrsa een onmogelijke keuze maken: de non uitleveren aan haar wraakzuchtige clan of samen met haar vluchten over de onvoorspelbare zee. Meeslepend geschreven. Met enkele illustraties in zwart-wit. Jean-Claude Van Rijckeghem (Gent, 1963) is (onder andere) schrijver, scenarioschrijver, acteur en filmregisseur. Hij schreef tientallen boeken. Zijn werk werd in meerdere landen uitgegeven. Vanaf ca. 15 jaar.

Over Jean-Claude van Rijckeghem

Jean-Claude van Rijckeghem (Gent, 1 december 1963) is een Belgische auteur, scenarioschrijver en filmproducent.

Films

Van Rijckeghem groeide op in Ledeberg bij Gent en is de neef van kunstschilder Jan Van Rijckeghem. Van Rijckeghem heeft een master in het vertalen en werkte als copywriter, als pers- en promotieverantwoordelijke bij een distributeur van bioscoopfilms, als reportagemaker voor televisie, als filmjournalist en als scenarist van een documentaire over het Belgische Beeldverhaal. In 1994 richtte hij zijn eigen filmproductiehuis A Private View op.

Hij debuteerde met de kortfilm Oktobernacht (1997). Twee jaar later kwam de jeugdfilm De Bal uit, over een meisje en haar magische voetbal. De film opende in februari 1999 de jeugdfilm-sectie van het festival van Berlijn. Van Rijckeghem schreef vervolgens met Chris Craps de jeugdfilm Sciencefiction (2002) over een jongen die onder invloed van zijn fantasierijke buurmeis…Lees verder op Wikipedia