Boek
Nederlands

Brengschuld : roman

Jan Siebelink (auteur)
In Knielen op een bed violen vertelde de jonge Ruben Sievez het verhaal over de ondergang van het familiebedrijf. In die grote beroemde roman is het geloof van de vader de oorzaak van de teloorgang. Een recente gebeurtenis werpt echter een ander licht op de geschiedenis. Uit een nagelaten briefje van de vroeg gestorven huurbaas van destijds blijkt nu pas dat de huisvesting van de bewoners van de k
Onderwerp
Familie, Siebelink, Jan
Extra onderwerp
De Morgen, Boeken
Titel
Brengschuld : roman
Auteur
Jan Siebelink
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2022
172 p.
ISBN
9789403180519 (hardback)

Besprekingen

Kolossale voertuigen en zachtgele zonneroosjes

In de nieuwe roman van Jan Siebelink zijn we terug op de kwekerij uit Knielen op een bed violen. Soms is het proza weelderig en geladen, vaak wel erg bedaard.

Stel je een tuin voor. Zonbeschenen land, een grote bloemenzee, overheersend blauw. Hoge sequoia's, lange rijen zinnia's, scabiosa, akelei en ridderspoor. Een pad tussen oude hagen, met kamperfoelie en zonneroos doorvlochten. Bloemhoofdjes bewegen in een onmerkbare bries. Warmte, gonzende insecten, vredige kalmte. Welkom, je bent terug op de kwekerij van de familie Sievez, het gezin uit Knielen op een bed violen, dé roman van Jan Siebelink, uit 2005. De jonge Ruben Sievez vertelt daarin hoe het familiebedrijf ten onder gaat aan het religieus fanatisme van zijn vader Hans. Dat er ook een andere oorzaak van die ondergang kan zijn, laat Siebelink zien in Brengschuld. Ruben is inmiddels een oude man. Op zijn verjaardag krijgt hij een brief die herinneringen oproept aan zijn jeugd.

Na een wat rommelig begin (over ene Jacques, een vriend die niets met het verhaal te maken heeft) neemt Siebelink ons mee terug naar de paradijselijke kwekerij, waar een jonge Ruben zijn ouders …Lees verder

Een diepgaande literaire roman over familiezeer, schuldgevoelens en trauma’s. De jonge Ruben Sievez vertelt het verhaal van hoe geldgebrek de kwekersfamilie noopte een deel van hun grond te verkopen. Door de bouw van een grote tennishal aan de rand van hun overgebleven terrein komt de wereld binnen. Het paradijs raakt verstoord en de ondergang van de kwekerij is aanstaande. In bloemrijke taal geschreven. Met name geschikt voor een literaire lezersgroep. Jan Siebelink (Velp, 1938) is een bekende Nederlandse schrijver, politicus en essayist. Hij schreef meer dan veertig boeken. Zijn werk werd in meerdere landen uitgegeven en won verschillende literaire prijzen, zoals de F. Bordewijk-prijs en de Littéraire Witte Prijs.

Over Jan Siebelink

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Jan Geurt Siebelink (Velp, 13 februari 1938) is een Nederlands schrijver en essayist.

Levensloop

Siebelink groeide op in een streng-godsdienstig christelijk gezin. Hij werd leraar Nederlands en Frans en studeerde in zijn vrije tijd Franse taal- en letterkunde. Naast zijn leraarsbaan begon hij te schrijven en bracht hij een aantal romans en verhalen voort. Zijn belangrijkste romans zijn De herfst zal schitterend zijn, En joeg de vossen door het staande koren, De overkant van de rivier, Vera, Margaretha en de bestseller Knielen op een bed violen. In het laatstgenoemde boek vertelt Siebelink over de godsdienstige kring waar zijn vader toe behoorde en hoe hij daar zelf bij betrokken werd. Van Knielen op een bed violen waren in 2009 meer dan 700.000 exemplaren verkocht. In september 2009 kwam de vijftigste druk uit.

Op 28 maart 2018 werd bekend dat Siebelink het Boekenweekgesche…Lees verder op Wikipedia