Boek
Nederlands

Gouden bergen

Holly Smale (auteur), Margot Reesink (vertaler)
+1
Gouden bergen
×
Gouden bergen Gouden bergen
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Genre:
Vanwege modellenwerk in Amerika begint Harriet (16, ik-figuur) wat later in 5 vwo. Ze vindt moeilijk aansluiting bij haar klasgenoten. Maar als die ontdekken dat ze een beroemd model is, is ze ineens heel populair. Vanaf ca. 13 jaar.
Onderwerp
Anders zijn, Mode
Titel
Gouden bergen
Auteur
Holly Smale
Vertaler
Margot Reesink
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
All that glitters
Editie
1
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2015
372 p.
ISBN
9789025760014 (paperback)

Besprekingen

Vanwege modellenwerk in Amerika begint Harriet wat later in 5 vwo. Al haar hele schoolcarrière vindt ze geen aansluiting bij haar klasgenoten, hoezeer ze dat ook wil. Ze bedenkt een plan om geliefd te worden, maar ontdekt dat populariteit en vriendschap op zeer oppervlakkige zaken gebaseerd kunnen zijn. ‘Geek’ heeft zowel met ‘nerd’ als ‘exentriek’ te maken. Harriet kent veel feitjes, maar helaas gebruikt ze die op een betweterige manier. En het exentrieke blijkt uit het feit dat ze nooit onopvallend blijft en voor contact net iets te veel haar best doet, wat soms tot hilarische toestanden leidt. De auteur zet het nerdy en exentrieke van Harriet goed neer, maar besteedt eveneens veel aandacht aan haar gevoelswereld, met name aan haar eenzaamheid en verloren liefde Nick. Ondanks de originele en prachtige metaforen naar aanleiding van de vele feitjes, leidt de combinatie van hilarisch en serieus er niet toe dat je je echt in Harriet kunt inleven. En de ontknoping is eveneens niet overtu…Lees verder

Geek Girl. Gouden bergen

Boek 4 in de chicklitreeks over Harriet Manners belooft reeds vanaf de eerste pagina gouden bergen. De verklaring van “goud” en “gouden bergen beloven” wordt reeds op de eerste pagina gegeven, net zoals in de voorgaande boeken de titel op de eerste pagina woordenboekgewijs wordt uitgelegd.

Het zet meteen de toon van de manier waarop het hoofdpersonage in het leven staat: met duidelijke nood aan structuur en duidelijkheid (en waar vind je meer duidelijkheid dan in een woordenboek?). Harriet is een kei in het maken van lijstjes om haar gedachten te ordenen en haalt al haar wijsheid uit vuistdikke encyclopedieën.

Na een doortocht in New York in het vorige deel woont Harriet met haar ouders en babybroer opnieuw in Londen en start er in de eindexamenklas van haar oude school. Weer aansluiting vinden en nieuwe vrienden maken wordt een hele uitdaging, zeker wanneer ze merkt dat haar oude vrienden Nat en Toby haar uit de weg gaan. Het leven als model lijkt even naar d…Lees verder