Boek
Nederlands

Animal farm

George Orwell (auteur), Quentin Gréban (illustrator)
Titel
Animal farm
Auteur
George Orwell
Illustrator
Quentin Gréban
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Animal farm
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2021 | Andere uitgaves
[156] p. : ill.
Aantekening
Vertaling gebaseerd op de Franse versie, geïllustreerd door Quentin Gréban: La ferme des animaux
ISBN
9789044842999 (hardback)
Andere talen:

Besprekingen

Een rijkelijk geïllustreerde uitgave op groot formaat van de klassieker van George Orwell uit 1945. Het verhaal is een satire op het totalitaire Sovjetregime. De dieren op de boerderij van meneer Jansen komen in opstand tegen de slechte behandeling. Ze verjagen de mensen en nemen de macht over. Voortaan zijn alle dieren gelijk. Maar dat duurt niet lang, want revolutieleider Napoleon (voor wie Stalin model stond) kent zichzelf en de andere varkens steeds meer privileges toe en houdt met zijn waakhonden de anderen stevig onder de duim. Het welbekende einde is dat alle dieren gelijk zijn, maar sommige gelijker dan anderen. De illustraties brengen mooi in beeld hoe de varkens steeds vadsiger worden en steeds meer op mensen gaan lijken. De tekst volgt grotendeels het origineel; met de vele kleurenillustraties wordt deze klassieker toegankelijk voor een breed publiek. Vanaf ca. 10 jaar.

Over George Orwell

George Orwell, pseudoniem voor Eric Arthur Blair (Motihari (India), 25 juni 1903 – Londen, 21 januari 1950), was een Brits schrijver, journalist, essayist en literair criticus. Hij is een van de meest bewonderde Engelstalige auteurs van de 20e eeuw. Het bekendst zijn de twee werken die hij schreef tegen het einde van zijn leven: de moderne allegorie Animal Farm en de dystopische roman 1984. Beide zijn scherpe aanklachten tegen stalinisme en totalitarisme.

Eton College en Indian Imperial Service

Eric Arthur Blair werd geboren op 25 juni 1903 in Motihari, Bihar, India uit een Schotse familie. Zijn vader Richard Blair werkte voor het opiumdepartement van de Civil Service. Zijn moeder Ida Limouzin bracht hem na een jaar naar Engeland. Hij had een oudere zuster, Marjorie, en een jongere zuster, Avril. Later zou hij zijn familiale achtergrond ironisch omschrijven als lower-u…Lees verder op Wikipedia