Daisy
Nederlands

Tekens van leven : een toogverhaal

+1
Tekens van leven : een toogverhaal
×
Tekens van leven : een toogverhaal Tekens van leven : een toogverhaal

Tekens van leven : een toogverhaal

Na de breuk met zijn vriendin komt een jongeman terecht in een Brussels café dat al gauw zijn tweede huis wordt.
Onderwerp
Identiteit, Verslaving
Extra onderwerp
Taalpunt
Titel
Tekens van leven : een toogverhaal
Auteur
Frederik Willem Daem 1988- (inlezer)
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2020
1 cd
Speelduur
7:42
Oorspr. uitgever
De Bezige Bij
Aantekening
Vlaamse stem Stem: Man

Andere formaten:

Besprekingen

Een langdradige Bukowski

In zijn debuutroman weet Frederik Willem Daem niet welk verhaal hij wil vertellen.

'Ge weet zogezegd niet wat dat ge hebt totdat ge het moet missen, maar intussen schuift ge de schuld wel op een ander en ligt ge wat te wentelen in zelfmedelijden. Bla. Bla. Bla', zegt kroegdame Trisj tegen haar vaste klant ­Andreas in de roman Tekens van leven van Willem Frederik Daem. Trisj slaat de spijker op de kop.

Daem vertelt over het mislukken van de liefde tussen Andreas en Hertje en schuwt daarbij geen cliché. De eerste ontmoeting van Andreas en Hertje is er een uit het scenario voor een romcom: met een dekentje en een fles drank op een dak uitkijkend over de stad. Als de relatie niet meer zo lekker loopt, zoekt Andreas zijn heil bij de webcam waar Mexicaanse vrouwen voor geld van alles tussen hun benen laten verdwijnen. Dan gaat hij vreemd met een collega op een buitenlands bedrijfsuitje. Als Hertje besluit om zijn getwijfel serieus te nemen, zijn de rapen gaar. Andreas stort zich in het kroegleven van café De Kauw, waar het goed poolen is: 'We z…Lees verder

Tekens van leven

 Eerste zin. Hoe het te zeggen?

*****

Het zal wel niet toevallig zijn dat er geen Bad Lunch Awards bestaan, maar wel heel veel Bad Sex Awards. Niet alleen is seks voor de meeste lezers onder ons toch nog net dat ietsje spannender dan een boterham met kaas, het heeft er ook mee te maken dat het schrijven van een goede seksscène te vergelijken is met overeind blijven op een slappe koord waar je partner net een flesje glijmiddel over gemorst heeft. Laat ik meteen maar met met die seksscène beginnen, dacht Frederik Willem Daem wellicht toen hij Tekens van leven op papier zette, dan zijn we daar tenminste al van af. Hij raakte met gemak aan de overkant van die slappe koord: zijn seksscène is spannend, schalks, gevoelig, erudiet en ook wel grappig. Er hangt iets in de lucht, voel je, tot het met een knaller op de grond pletst, want na die scène gaan Andreas en zijn Hertje uit elkaar.

En dus doet Andreas wat heel veel andere mannen hem in gelijkaardige omstandigheden hebben voor…Lees verder

Deze debuutroman van de Brusselse auteur (1988) speelt zich af in café De Kauw. Na de breuk met zijn vriendin komt de hoofdpersoon Andreas daar steeds vaker. Zo maakt hij kennis met de stamgasten, de eigenaar, de barvrouw, de verschillende drankjes en de eigenaardigheden van het tafelbiljart. Vooral echter komt hij steeds meer te weten over zichzèlf, en daarbij loopt hij het risico in zelfmedelijden te gaan zwelgen en zich in drankzucht te verliezen. Tussendoor lezen we over andere gebeurtenissen, zoals het luxueuze reclame-festival waaraan Andreas deelnam in zijn vroegere carrière als reclameman, en de zelfmoordactie van een groepje Tsjetsjeense jongeren. De roman is met veel passie en veel gevoel voor stijl geschreven, en zowel Andreas als zijn medestamgasten komen goed tot leven. Wellicht echter zal de lezer na afloop het gevoel bekruipen dat sfeer en situatie goed geschetst zijn, maar dat een wezenlijke stap vooruit (en de deur van het café uit) het personage van Andreas ook wel g…Lees verder

Over Frederik Willem Daem

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door F.W. Daem

F.W. Daem (Jette, 1988) is een Belgisch schrijver.

Jeugd en opleiding

Daem groeide op in het westen van Brussel en is een zoon van politicus Werner Daem. Hij doorliep het Sint-Pieterscollege in Jette en studeerde vervolgens audiovisuele kunsten aan zowel Sint-Lukas als het RITCS. In 2020 resideerde hij aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht.

Werk

Begin 2015 richtte Daem samen met journalist Jozefien Van Beek het magazine Oogst op, een niet-actueel tijdschrift over beeldende kunst, literatuur en film dat vier keer per jaar verscheen.

In datzelfde jaar debuteerde hij bij De Bezige Bij ook met de verhalenbundel Zelfs de vogels vallen, waarvoor hij bekroond werd met de Debuutprijs 2016.

Doorheen de voorbije jaren schreef Daem teksten voor de kunstenaarsboeken van o.a. Rinus Van de Velde, Dirk Braeckman en Helmut Stallaerts en publiceerde hij verhalen, a…Lees verder op Wikipedia