Boek
Nederlands

Haar vertrouwde gedaante

Eva Meijer (auteur)

Haar vertrouwde gedaante

Genre:
Een jonge vrouw raakt in de ban van degene die ze in de spiegel ziet: is ze dat zelf of iemand die haar iets wil vertellen over haar leven?
Onderwerp
Identiteit
Titel
Haar vertrouwde gedaante
Auteur
Eva Meijer 1980-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Cossee, © 2021
59 p. : ill.
ISBN
9789059369726 (paperback)

Besprekingen

Eva Meijer denkt en schrijft over waan en werkelijkheid

De naamloze hoofdpersoon van Haar vertrouwde gedaante raakt in de ban van 'een klein vrouwfiguurtje' dat verschijnt in spiegels en ruiten. Is ze het zelf? Misschien. Maar niet zonder meer. Want soms ziet ze het figuurtje niet, hoeveel ze ook in de spiegel tuurt.

Dit nieuwe werkje van de productieve Eva Meijer - haar uitgever noemt het een novelle, maar eigenlijk is het een kort verhaal - staat uitdrukkelijk in de traditie van het spookverhaal. 'Soms voelt het of ik zelf een geest ben. Omdat ik de werkelijkheid waar ik deel van uitmaak beschouw', denkt de hoofdpersoon. Ze drijft steeds verder af van haar kind en haar goeiige man ('ik zat naast hem als een gevonden voorwerp'). Is dit het begin van een waan, of zou de hoofdpersoon juist voor zichzelf verloren raken als ze niet trouw durft te zijn aan dat andere beeld van zichzelf dat ze soms nog ontwaart? En hoe denk je als 'denkende geest' eigenlijk het verschil tussen waan en werkelijkheid te weten? Meijer verkent het thema i…Lees verder

De auteur (1980) is filosoof en schrijver. In dit boek vertelt de hoofdpersoon over haar werk op de universiteit en dat ze nu, na 18 jaar, een halfjaar vrij heeft voor studie. Daar komt weinig van terecht, vooral als ze als het ware gebiologeerd is door een beeld van een vrouw in de spiegel en dan weer in het raam. Een vrouwspersoon die heel veel lijkt op haarzelf. Wat wil die van haar, wil ze iets vertellen? Ze twijfelt over of haar geest een geest was, maar 'Degene die ik zag was ik zelf, was ik niet'. Intussen vervreemdt ze van haar man Johannes en wil ze uiteindelijk alleen zijn. Ze dient haar ontslag in, koopt een huisje in een Belgisch bos en verlaat man en dochter. Op het station ziet ze vaag de contouren van een gezicht. Ze glimlachte terug. Was het haar alter ego? De lezer mag zelf de verklaring geven bj dit zorgvuldig geschreven boekje. De auteur ontving voor haar oeuvre de Halewijnprijs 2017.