Boek
Nederlands
Uit jaloezie vanwege het overspel van haar vriend zoekt een jonge vrouw onder valse voorwendselen contact met de oma van haar rivale en maakt met deze eigenzinnige oudere vrouw een reis langs Amerikaanse pretparken.
Onderwerp
Relaties, Wraak
Extra onderwerp
NRC, boeken (4 sterren)
Titel
Melktanden
Auteur
Emma Curvers
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Pluim, 2021
250 p.
ISBN
9789083054254 (paperback)

Besprekingen

De 28-jarige eeuwige student filmwetenschap Lon is klaar voor een meer gesetteld leven als ze besluit samen te gaan wonen met Philip. Een huis wordt opgeknapt en ingericht, er komt een hond, Lon krijgt een baan, wat kan er mis gaan? Wanneer ze na enige tijd merkt dat Philip er een vriendin op na houdt, slaan jaloezie en wraakzucht toe. Lon verdiept zich in het leven van deze Xenia en reageert op een oproep voor een maatje, gedaan door Xenia’s 77-jarige oma Louise. Met deze eigenzinnige oudere maakt Lon uiteindelijk de reis die ze met Philip had zullen maken: een tocht langs Amerikaanse pretparken, waar ze zoveel mogelijk achtbanen wil bezoeken. Dit tweede boek van Curvers (1985), onder andere journaliste/columniste bij de Volkskrant, Elle en Linda, is een vlot lezende relatieroman, die uiteindelijk in de plot wat teleurstelt, maar opvalt door originele en komische formuleringen en de zelfspot van ik-verteller Lon. In 2014 verscheen Curvers’ debuut ‘Iedereen kan schilderen’*, dat haar …Lees verder

Plots valt de naam Xenia steeds vaker

Emma Curvers heeft een goede pen maar haar hoofdpersoon is een stuitend passieve antiheldin.

Lon en Philip delen nog maar net een appartement met een slimme thermostaat als hij een bucketlist op de deur van de koelkast hangt. Parasailen staat er op die lijst, een wasmachine van een flat gooien, een sabbatical. 'Je hebt toch geen leukemie of zo?' vraagt Lon. Maar nee, Philip gaat niet dood, het is voor hem een manier om na te denken over wat je wil gaan doen, los van je werk, voor jezelf, zodat je niet ineens te oud bent. De lijst wordt almaar langer. Motorrijbewijs halen, leest Lon, en haar geliefde komt haar ineens voor als een volslagen vreemdeling, iemand met wie ze nooit een gedeelde bankrekening zou hebben genomen. En dan staat er: trio.

Geesteszieke vader

Journalist, columnist en schrijver Emma Curvers debuteerde zeven jaar geleden met Iedereen kan schilderen, een beklemmende roman over een disfunctioneel gezin die ze baseerde op haar jeugd die werd gedomineerd door een geesteszieke vader. Toen haar ouders scheidden verbrak hij het contact met haar. "Mi…Lees verder

Over Emma Curvers

Emma Elizabeth Curvers (Leeuwarden, 15 oktober 1985) is een Nederlandse schrijfster, journaliste en columniste voor het landelijke dagblad de Volkskrant.

Bibliografie

  • Iedereen kan schilderen. Atlas Contact, Amsterdam, 2014.
  • Melktanden. Uitgeverij Pluim, Amsterdam, 2021.

Externe link

  • Website Emma Curvers