Boek
Nederlands

Dialoog over kunst en politiek

Édouard Louis (auteur), Ken Loach (auteur), Reintje Ghoos (vertaler)
Dialoog tussen de schrijver en de filmmaker over het sociale geweld van de staat tegen alle armen, zieken en werklozen, en wat kunstenaars daaraan kunnen doen om dat te stoppen.
Titel
Dialoog over kunst en politiek
Auteur
Édouard Louis Ken Loach
Vertaler
Reintje Ghoos Jan Pieter Van der Sterre
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Dialogue sur l'art et la politique
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2021
68 pagina's
ISBN
9789403152417 (paperback)

Besprekingen

Onder gelijkgezinden

Édouard Louis groeide op in het milieu dat Ken Loach in zijn films toont, maar die band slaat geen vonken.

Édouard Louis heeft een scherpe mening over de neoliberale elite. Dat bewijst ook het flinterdunne Dialoog over kunst en politiek, waarin hij in gesprek gaat met filmmaker Ken Loach. Met zijn 85 jaar is die allerminst een tijdgenoot, maar de Brit kent wel het armtierige milieu waarin de jonge Fransman opgroeide, zo illustreren films als Kes en Ladybird, ladybird.

Loach' Gouden Palm-winnaar I, Daniel Blake (2016) is een treffende opener. 'Mijn boek Ze hebben mijn vader vermoord is voor een deel geïnspireerd door jouw schitterende film', zegt Louis. Zijn vader bleef na een arbeidsongeval achter met een verbrijzelde rug. Hij kreeg een invaliditeitspensioen, tot de Franse staat hem pardoes weer arbeidsgeschikt achtte en aan het werk wilde. Wat ook Daniel Blake in de film overkomt - bezuinigingen, weet je wel. Het is het vertrekpunt van een dialoog die meandert langs de gebreken van het sociaal systeem. Maar ook mannelijke dominantie, economische stress en extreemrech…Lees verder

Édouard Louis is de schrijver van sociaal-kritische bestsellers als 'Weg met Eddy Bellegueule' (2014) en 'Ze hebben mijn vader vermoord' (2018). Regisseur Ken Loach kreeg veel bijval voor zijn aanklachten tegen de asociale Britse staat in de films 'I, Daniel Blake' (2016) en 'Sorry We Missed You' (2019). Louis corrigeert in dit gesprek de opvatting dat armen, zieken en werkelozen het slachtoffer van 'uitsluiting' zouden zijn, ze lijden nu vooral aan de 'vervolging' die hun deel is als ze geen werk vinden of niet kunnen werken. De armen krijgen de schuld voor hun eigen misère en verzetten zich daar niet tegen omdat ze zich schamen. Loach is van 1936 en hecht nog steeds aan oude linkse geloofsartikelen zoals de noodzaak van organisatie in vakbonden en dergelijke. Hij vindt al dat protesteren via sociale media mooi maar onvoldoende; praktische solidariteit is nodig. Zo koos Loach ervoor zijn films ook massaal buiten het bioscoopcircuit te vertonen; Louis ziet zijn optredens op scholen al…Lees verder

Over Édouard Louis

Édouard Louis, Hallencourt, Somme, Frankrijk (geboren als Eddy Bellegueule; 30 oktober 1992) is een Frans schrijver.

Biografie

Édouard Louis - oorspronkelijke naam Eddy Bellegueule - is geboren en opgegroeid in het noorden van Frankrijk, wat tevens de achtergrond is van zijn eerste roman En finir avec Eddy Bellegueule. Louis groeide op in een arme familie: zijn vader, een fabrieksarbeider, werd wegens zijn langdurige zware lichamelijke werk invalide, arbeidsongeschikt en werkeloos; zijn moeder had af en toe werk in de ouderenzorg. De familie moest leven van de bijstand. De armoede, het racisme, het alcoholisme en de afschuw van zijn homoseksualiteit waarmee Louis tijdens zijn jeugd werd geconfronteerd, zijn de voornaamste onderwerpen van zijn literaire werk. Intellectueel is hij sterk geïnspireerd door de Franse socioloog Pierre Bourdieu.

Hij was de eerste van zijn familie die naar de universiteit ging en in 2011 wer…Lees verder op Wikipedia

Suggesties