Boek
Nederlands

Spetters op de kermis

Ed Franck (auteur), Leo Timmers (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Bea mag een week logeren bij haar klasgenootje Bert, wiens ouders met een draaimolen op de kermis staan. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Kermis
Titel
Spetters op de kermis / Ed Franck ; met ill. van Leo Timmers
Auteur
Ed Franck
Illustrator
Leo Timmers
Taal
Nederlands
Editie
3de herziene druk
Uitgever
Averbode: Averbode, 2002
107 p. : ill.
ISBN
90-317-1791-6

Besprekingen

Deze Spetters op de kermis is een herziene uitgave van het eerder in 1985 verschenen boek. In meer dan 10 hoofdstukjes volgen we een heel bijzondere week van de klasgenootjes Bert en Bea. Berts ouders trekken met de kermis rond en zijn nu een week in de buurt. Bea mag bij Bert logeren. Natuurlijk is er ongelofelijk veel te zien en te ontdekken op zo'n kermis. Maar toch spelen zich een heleboel van de gekste avonturen... in het hoofd van Bea af! Bea is namelijk een spraakwaterval, verhalenbedenkster en dichteres eersteklas. Gewone dingen zijn keer op keer een aanleiding voor haar om eindeloos te gaan fantaseren. Zo verzint ze fantastische dieren, een ontplofte meneer Hamburger, maar ook romantische circusverhalen. Daarnaast kan ze rijmen als geen ander. Vaak wordt het verhaal dan ook onderbroken door Bea's meestal korte, maar krachtige rijmpjes. Voor een achtjarige beschikt ze echt over een ongelooflijke woordenschat en rijmtalent. Bert is een eerder ernstige en bedaarde jongen,…Lees verder
Berts ouders zijn kermisexploitant. Om naar school te kunnen gaan woont hij bij zijn grootouders. Een week lang is er kermis in de stad èn Berts ouders staan er met hun draaimolen. Bea, zijn klasgenootje, mag die week bij Bert thuis in de caravan komen logeren. De belevenissen van die week worden in 13 hoofdstukjes verteld. Bea is dol op rijmen. Haar rijmelarijen staan cursief gedrukt in de tekst en zijn soms flauw. Het is Berts gewoonte overal bordjes met zelf bedachte teksten op te plakken. Het aardige gegeven is simpel uitgewerkt. Over het specifieke leven van kermisexploitanten wordt niets verteld. De karakters blijven vlak. In de titel doet het woord "spetters" meer verwachten dan er uitkomt. Deze herziene druk is voorzien van nieuwe zwartwitillustraties. Goed verzorgd, leuk uitziend boek dat kinderen vanaf ca. 8 jaar toch wel zal kunnen amuseren.

Over Ed Franck

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Geert Renckens

Ed Franck, geboren als Eddy Vrancken (Beringen, 27 juli 1941), is een Vlaams jeugdauteur. Hij brengt sinds halverwege de jaren tachtig boeken uit en zijn werk viel in Vlaanderen verschillende malen in de prijzen.

Biografie

Ed Franck bracht zijn jeugd door met zwerven langs de boorden van de Maas en op de verwilderde ophogingen langs het Albertkanaal. Hij groeide op in een groot gezin met dertien kinderen. Reeds als kind was hij een boekenwurm, en vanuit zijn belangstelling werd hij leraar Engels en Nederlands. In 1996 heeft hij het onderwijs verlaten om fulltime schrijver te worden.

Franck is een veelzijdig schrijver. Hij pakt bewust verschillende genres aan om clichés te vermijden en grenzen te verkennen: poëzie, liederen, historische romans, dagboeken, detectives, hervertellingen van klassiekers, vertalingen, heldensagen. Vanuit zijn fascinatie voor taal heeft elk boek een eigen stem. Dit combineert hij met psychol…Lees verder op Wikipedia