Lettertype dyslexie
Nederlands

Charlotte's web

E.B. White (auteur), Garth Williams (illustrator), Tjalling Bos (vertaler)
Varkentje Wilbur zal in de winter geslacht worden. Het meisje Veerle bedenkt samen met spin Charlotte een plan om hem te redden. Vanaf ca. 10 jaar.Gedrukt in lettertype Dyslexie.
Titel
Charlotte's web
Auteur
E.B. White
Illustrator
Garth Williams
Vertaler
Tjalling Bos
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Charlotte's web
Uitgever
Deventer: Dyslexion, © 2022
149 p. : ill.
ISBN
9789463245487 (paperback)

Besprekingen

Het biggetje Wilbur is met de fles grootgebracht door het meisje Veerle. Omdat Veerle elke dag met hem en de andere dieren van de boerderij speelt, kan ze de dieren verstaan. Als Wilbur bang is om geslacht te worden, bedenkt de spin Charlotte een heel slim plan. Dit kinderboek is in Amerika in 1952 voor het eerst uitgekomen, maar het heeft nog niets van zijn zeggingskracht verloren. De stijl is intiem, alsof de auteur het verhaal alleen voor jou vertelt. Het ademt vertrouwelijkheid, het argeloze van ieder kind. De dieren behouden hun eigenschappen, maar zijn ook als kind te herkennen. Het varkentje voelt zich eenzaam en is bang om dood te gaan. Terloops worden wetenswaardigheden over de dieren verteld. In vlot lopend, goed Nederlands vertaald. Het dyslexie lettertype, de krappe interlinie en de wat grotere pagina's zorgen voor een overvolle bladspiegel, die voor kinderen met dyslexie niet aantrekkelijk is. Met de oorspronkelijke zwart-witte pentekeningen. Vanaf ca. 10 jaar.

Over E.B. White

Elwyn Brooks "E.B." White (Mount Vernon (New York), 11 juli 1899 – Brooklin (Maine), 1 oktober 1985) was een Amerikaans publicist, essayist en schrijver.

Leven en werk

White werd geboren als zoon van een pianohandelaar en studeerde kunstgeschiedenis aan de Cornell-universiteit te New York. Na zijn studie werd hij journalist en redacteur bij diverse bladen en kranten, vanaf 1925 bij het bekende tijdschrift The New Yorker, waar hij naam maakte met uiterst gevarieerde essays, satirische bijdragen en commentaren.

White had ook veel succes als schrijver, voor volwassenen (onder andere schreef hij het freudiaans-satirische Is Sex Necessary? Or, Why You Feel the Way You Do, 1929), maar vooral als auteur van kinderboeken. Het meest bekend zijn Charlotte's Web (1952, over de vriendschap tussen een varkentje en een spin op een boerderij) en Stuart Little (1945, over een muisje geboren uit menselijke ouders)…Lees verder op Wikipedia