Boek
Nederlands

Manja, of De zeven lagen der ziltheid

Dimitri Leue (auteur), Eline van Eerdenbrugh (illustrator)
+1
Manja, of De zeven lagen der ziltheid
×
Manja, of De zeven lagen der ziltheid Manja, of De zeven lagen der ziltheid
Genre:
Een restaurateur in een museum ziet zich, tijdens het herstellen van de schilderijen, gedwongen om ook het eigen leven onder handen te nemen.
Om moedig laag na laag te verwijderen en daardoor dichter bij de drang en de droom te komen, en zo eindelijk weg te zijn van het eindeloze hunkeren.
Onderwerp
Museums, Identiteit
Extra onderwerp
De Morgen, Boeken
Titel
Manja, of De zeven lagen der ziltheid / Dimitri Leue ; illustraties van elineveer
Auteur
Dimitri Leue 1974-
Illustrator
Eline van Eerdenbrugh
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2022
143 p. : ill.
ISBN
9789022339374 (hardback)

Besprekingen

Dimitri Leue (1974) is een Vlaamse theatermaker en auteur, voornamelijk gericht op de jeugd. Hij schreef jeugd- en kinderboeken, vaak gebaseerd op zijn toneelstukken. In 2016 debuteerde hij in de volwassen fictieliteratuur met de titel ‘Het Lortchersyndroom’*, een tragische maar ook komische roman over dementie. ‘Manja, of De zeven lagen der ziltheid’ is lastig in een genre te plaatsen, het boek telt inclusief voor- en nawoord 141 bladzijden en zit vol illustraties van elineveer (Eline van Eerdenbrugh, 1980). In zeven lagen of hoofdstukken neemt de ik-persoon, een restaurateur van schilderijen, zichzelf onder handen door laag voor laag dichter bij zijn ware ik te komen. Per laag wordt een grote geest aangeschreven, zoals Friedrich Nietzsche of Aristoteles. ‘Manja’ leest als filosofische poëzie, met daaronder de keiharde werkelijkheid, kritiek op de huidige maatschappij. Voor de lezer die geen kunstkenner is, loont het op enkele kunstwerken die genoemd worden, op te zoeken. Eline heeft…Lees verder

Over Dimitri Leue

CC BY 3.0 - Foto van/door Dimitri Leue

Dimitri Leue (Wilrijk, 18 april 1974) is een Vlaamse acteur, schrijver en scenarist.

Carrière

Hij acteerde in verschillende Vlaamse televisieseries en films, zoals: Omelette à la flamande, De Vliegende Doos en de Liegende Doos, Lange nacht, Windkracht 10, Vergeten straat, Shades, Het Peulengaleis, De Rederijkers, 10 jaar leuven kort, Bedankt voor de zalm, Team Spirit, Team Spirit - de serie, Team Spirit 2 en Team Spirit - de serie 2. In 2011 speelde hij een gastrol in Witse.

Leue is ook lid van de theatergroep De Kakkewieten, samen met onder andere Pieter Embrechts, Tine Embrechts en Adriaan Van Den Hoof. Samen met zijn goede vriendin Tine Reymer heeft hij verschillende kindertheatervoorstellingen opgevoerd. Samen met Pieter Embrechts bracht Leue ook de kindermusical Sunjata.

Leue is ook een schrijver: theater ('Het Kleine Sterven, Maura, Zee-majeur, Zee-Mineur, Azen, Sind…Lees verder op Wikipedia