Boek
Nederlands
Persoonlijk verslag van de auteur over het plotselinge overlijden van haar vader, in juni 2020, en haar intense verdriet.
Titel
Gedachten over rouw
Auteur
Chimamanda Ngozi Adichie
Vertaler
Hien Montijn
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Notes on grief
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2021
87 p.
ISBN
9789403151212 (hardback)

Besprekingen

Dit is het diepmenselijk relaas van de bekende schrijfster Chimamanda Ngozi Adichie (1977), die tijdens de lockdown haar vader, emeritus-professor James Nwoye Adichie (1932-2020), verloor. Hij overleed in Nigeria en contact met familie was op dat moment niet mogelijk voor haar. Op een gegeven moment gaat de lichamelijke en geestelijke pijn die zij doormaakt en beschrijft over in het koesteren van de herinneringen aan een zeer geliefde man en vader. De gevoelens van ontkenning, ongeloof, woede en acceptatie zijn zeker herkenbaar voor mensen die het verlies van een dierbare hebben meegemaakt. Het boek kan troost bieden aan rouwenden.

Over Chimamanda Ngozi Adichie

GFDL 1.2 - Foto van/door Slowking

Chimamanda Ngozi Adichie (Enugu, 15 september 1977) is een Nigeriaanse schrijver en feminist.

Jeugd en opleiding

Adichie groeide op in een Igbo-familie in Nsukka, een stad in de staat Enugu in Zuidoost-Nigeria, waar haar beide ouders aan de Universiteit van Nigeria werkten. Bij toeval woonde ze in een huis waar Chinua Achebe eerder gewoond had. Ze studeerde anderhalf jaar medicijnen aan deze universiteit. In 1996 ging Adichie naar Amerika waar ze aan verschillende universiteiten studeerde. Na een periode aan Drexel University in Philadelphia studeerde ze af aan Eastern Connecticut State University. In 2003 haalde ze nog een masters degree aan Johns Hopkins University en in 2008 aan Yale University.

Werk

Adichie debuteerde in 1997 met de gedichtenbundel Decisions en publiceerde daarna het toneelstuk For Love of Biafra. Haar eerste roman, Purple Hibiscus, kwam u…Lees verder op Wikipedia