Boek
Nederlands

De wederafbouw van de satire

Arthur Umbgrove (auteur)
+1
De wederafbouw van de satire
×
De wederafbouw van de satire De wederafbouw van de satire

De wederafbouw van de satire

Genre:
Essay over de satire, waarom deze vorm van humor anno nu tot felle reacties leidt, maar ook waarom die niet moet verdwijnen.
Onderwerp
Censuur, Humor
Titel
De wederafbouw van de satire
Auteur
Arthur Umbgrove
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij BV, 2021
77 p.
ISBN
9789021428703 (paperback)

Besprekingen

De wederafbouw van de satire

Eerste zin. John voelt dat een zekere opwinding zich van hem meester maakt als hij zijn oog voor de scanner houdt en de deur van de bus zich opent.

 

 

 

John is op weg naar een conference van een bekende cabaretier die ondergronds is moeten gaan, net zoals diens collega’s trouwens, want satire mag niet meer. Wie onder de vorm van humor maatschappelijke of politieke zaken in vraag durft te stellen riskeert zijn leven. Met die distopische toekomstvisie begint de Nederlandse romancier Arthur Umbgrove een pamflet waarin hij de satire van de ondergang wil redden. We zijn haar collectief aan het buitendragen met al onze woke oprispingen en sentimenten, beweert hij, en we beseffen niet wat dat precies betekent, aangezien humor veel meer is dan wat loos vermaak.

De satire waar Umbgrove het in zijn pamflet over heeft, is geen cafépraat die in het algemeen niet ver boven het riooldeksel uit komt. Die laat hij over aan de stamgasten van de lokale kroeg. Nee, waar hij een lans voor breekt, is Erasmus’ Lof der zotheid , Voltaires Candide en Chaplins The Great Dictator . Geen zwans dus, maar fijne, maatsch…Lees verder

Essay van schrijver en cabaretier Arthur Umbgrove (1964) over een vorm van humor die onder vuur ligt: de satire. Het is bijna onmogelijk geworden om nog satire te bedrijven in deze tijd zonder dat iemand zich beledigd voelt. Je wordt aan de schandpaal genageld op sociale media, moet publiekelijk excuses maken of erger nog: je riskeert een aanslag op je leven. Umbgrove geeft hier meerdere voorbeelden van. Maar hij legt ook uit wat satire is, wat de functie van satire (en humor in het algemeen) is en waarom het belangrijk is dat de satiricus niet monddood wordt gemaakt, want vrijheid schept humor en humor schept vrijheid. Een scherp, helder en bevlogen pleidooi tegen censuur en voor de vrijheid om grappen te mogen maken.

Over Arthur Umbgrove

Arthur Umbgrove (Vught, 26 april 1964) is een Nederlands schrijver en cabaretier.

Umgrove is een telg uit de in het genealogische naslagwerk Nederland's Patriciaat opgenomen geslacht Umbgrove. Hij is een zoon van de bedrijfsjurist mr. Gerhard Jan Willem Umbgrove (1933) en kunstschilderes Anneke Kitty Ada de Graaff (1934), en een kleinzoon van de geoloog prof. dr. Jan Umbgrove (1899-1954).

In 1983 vertrok Umbgrove naar Groningen om Nederlandse Taal en Letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) te studeren. Tijdens zijn studententijd was hij lid van Groninger Studenten Corps 'Vindicat Atque Polit', waar hij onder andere de bestuursfunctie van Pro-Rector vervulde. Gedurende zijn studententijd won hij ook het tweede Groninger Studenten Cabaret Festival, in 1988. Een jaar later werd hij gevraagd voor de dan nog op te richten groep Comedytrain. Hij had geen idee wat standupcomedy was, maar had toch niets te doen sinds hij afgestudeerd was en was allan…Lees verder op Wikipedia