Boek
Nederlands
Geralt van Rivia is een hekser, een huurmoordenaar die uitsluitend monsters doodt. In diverse verhalen gaat Geralt de strijd aan in een wereld die bevolkt is door monsters en mythische wezens naast de gewone mensen.
Titel
De laatste wens
Auteur
Andrzej Sapkowski
Vertaler
Karol Lesman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Pools
Oorspr. titel
Ostatnie zyczenie
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, © 2019
335 p.
ISBN
9789024588244 (paperback)

Besprekingen

Toen Andrzej Sapkowski twintig jaar geleden begon met zijn fantasyreeks ‘De Hekser’, bestond volgens hem het genre in Polen nog niet. Hij mag het dus zijn verdienste noemen om Poolse fantasy op de kaart te hebben gezet. Lovenswaardig hierbij is dat hij heeft geprobeerd om geen plat Tolkiendoorslagje te schrijven, en zich tevens gedeeltelijk baseerde op Slavische sprookjes, die hij op creatieve wijze in zijn verhalen verweefde. Toch vormt De laatste wens, de derde compilatie van kortverhalen rond het personage van de hekser Gerald van Rivia, weinig interessante lectuur.Er zitten nochtans een paar goeie uitgangspunten in. Het personage van de hekser zelf, een man die als kind onderworpen is aan ontvoering, mishandeling en een training die hem liet muteren tot een oersterke vechtmachine met magische krachten, is intrigerend genoeg om het verhaal uit te nodigen tot diepgang. Het conflict tussen zijn menselijke en onmenselijke aspecten komt nu en dan aan bod. Verder worden de zeven …Lees verder
Geralt van Rivia is een hekser, een huurmoordenaar die uitsluitend monsters doodt. In diverse verhalen gaat Geralt de strijd aan in een wereld die bevolkt is door monsters en mythische wezens naast de gewone mensen. Zijn karakter wordt meteen duidelijk als hij ingehuurd wordt om zo'n monster, een striga, te doden. Maar hij toont soms ook compassie zoals in het tweede verhaal over Nivellen, een mens met een soort berenkop. Soms is de grens tussen goed en kwaad niet duidelijk en moet Geralt een (ethische) keus maken. Alle verhalen zijn afzonderlijk te lezen, maar zijn toch door een rode draad met elkaar verbonden. De Pools-Slavische achtergrond van de auteur is gedeeltelijk te herkennen in namen en landschappen en ook sommige sprookjes, sagen en legenden zijn knap verwerkt in de personages en verhaallijnen. Deze verhalen zullen de opmaat zijn voor verdere delen en een volledige roman. De verhalen (én stijl) doen denken aan Tanith Lee's Cyrion-personage.

Over Andrzej Sapkowski

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Niccolò Caranti

Andrzej Sapkowski (Łódź, 21 juni 1948) is een Pools fantasyschrijver. Hij is het bekendst door zijn succesvolle boekenreeks De Hekser.

Biografie

Sapkowski studeerde economie, en voordat hij zich op het schrijven stortte, werkte hij als een hoofdvertegenwoordiger voor een buitenlands handelsbedrijf. Zijn eerste kort verhaal, De Hekser (Wiedźmin), werd gepubliceerd in Fantastyka, een toonaangevend fantasyliteratuurmagazine in Polen, in 1986 en was zowel bij lezers als critici enorm succesvol. Sapkowski heeft een cyclus of boekenreeks gecreëerd gebaseerd op de wereld van De Hekser, bestaande uit drie verzamelingen van kortverhalen en vijf romans. Deze boekenreeks en vele andere werken hebben van hem een van de bekendste fantasyauteurs in Polen gemaakt in de jaren 90 van de 20e eeuw.

Het hoofdpersonage van De Hekser is Geralt, een mutant-moordenaar die sinds zijn kindertijd is getraind…Lees verder op Wikipedia