Boek
Nederlands

De stilte van de ander : over hoe stilte ons overeind houdt

+1
De stilte van de ander : over hoe stilte ons overeind houdt
×
De stilte van de ander : over hoe stilte ons overeind houdt De stilte van de ander : over hoe stilte ons overeind houdt

De stilte van de ander : over hoe stilte ons overeind houdt

De auteur vertelt over raakvlakken tussen historische ervaringen van Marokkanen en Nederlanders, met als uitgangspunt de jodenvervolging voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog; waartoe zou de status van Marokkanen als zondebok voor allerlei problemen in Nederland kunnen leiden?
Titel
De stilte van de ander : over hoe stilte ons overeind houdt
Auteur
Abdelkader Benali
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, 2021
61 p.
ISBN
9789029544429 (paperback)

Besprekingen

Hoe Abdelkader Benali verbinding met WOII vond

Schrijver Abdelkader Benali, gevraagd om dit jaar de 4 mei-lezing te houden, voorafgaand aan de Dodenherdenking op de Dam, trok zich terug als spreker nadat er veel ophef was ontstaan over uitspraken over Joden die hij jaren geleden deed. Roxane van Iperen neemt nu zijn plek in.

Had Benali wel gesproken, dan had hij op 4 mei gepleit voor verbreding van de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog, zo is te lezen in De stilte van de ander - de lezing is een boekje geworden.

Als kind zweeg Benali tijdens het kringgesprek op school. Andere kinderen hadden de spannende verhalen van hun grootouders over de oorlog, hij niet. Benali moet zelf de verbinding met WO II zoeken.

Hij keek Schindler's List, las Primo Levi én verdiepte zich in de oorlogsgeschiedenis van zijn eigen Marokkaanse voorouders, die gedwongen werden voor Hitlers bondgenoot Franco te vechten in Spanje. Benali overziet de grotere, samenhangende geschiedenis van verschillende landen en volken.

Lees verder
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei had de auteur uitgenodigd de 4 mei-lezing voorafgaand aan de dodenherdenking te geven. Maar nadat heisa was ontstaan over voor joden kwetsende uitspraken die Benali vijftien jaar eerder had gedaan, trok hij zich terug. Dit boekje lijkt bedoeld als alternatief voor wat hij in mei had willen zeggen. In 2020 had Arnon Grunberg de lezing verzorgd en de jarenlange stelselmatige haatcampagne tegen joodse burgers in de jaren '30 in nazi-Duitsland vergeleken met de discriminatie van Marokkanen in Nederland. Waarin zou die kunnen eindigen als zij de zondebok worden voor allerlei problemen, want 'een deel van Nederland staat op elk gewenst moment klaar om een heksenjacht te beginnen'. Benali vertelt ook het verhaal van Marokkanen die naar Spanje werden gestuurd om aan de kant van generaal Franco te vechten in een oorlog die de hunne niet was en daarvan vaak getraumatiseerd terugkeerden, ook familie van de auteur. Hij verhaalt ook van zijn leeservaring met de boek…Lees verder

Over Abdelkader Benali

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Matěj Baťha

Abdelkader Benali (Ighazzazen, Marokko, 25 november 1975) is een Marokkaans-Nederlandse schrijver en tv-presentator.

Biografie

Benali werd geboren in Marokko, en kwam op vierjarige leeftijd naar Rotterdam. Later verhuisde hij naar Amsterdam. Benali schrijft behalve romans en toneel ook artikelen en recensies voor onder meer Algemeen Dagblad, de Groene Amsterdammer, Esquire, de Volkskrant, Passionate Magazine en Vrij Nederland. Hij is tweewekelijks columnist voor Trouw. Voor zijn romandebuut Bruiloft aan zee werd hij in 1997 genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs, die hij in 2003 kreeg voor zijn tweede roman, De langverwachte.

Tijdens de Israëlisch-Libanese Oorlog in 2006 verzorgde Benali voor Vrij Nederland een weblog vanuit Libanon, waar hij bij het uitbreken van de oorlog toevallig verbleef. In 2010 trok hij met Jan Mulder in het programma Wereldkampioen van Afrika door Afrika in aanloop naar h…Lees verder op Wikipedia